Kind & gezondheid
Dokter Bouman sprak voorafgaand aan de jaarvergadering van de Kranepoort over infectieziekten, maar eerst en vooral over het voorkomen van ongevallen in en rond het huis.
72% van alle ongevallen met kleine kinderen vindt plaats in de thuissituatie. Dat betekent dat preventie het allerbelangrijkst is voor de gezondheid van uw kind(eren). U kunt een heleboel ellende voorkomen door alles wat zich lager dan een meter bevindt, grondig op veiligheid te controleren. Ga eens plat op uw buik liggen om te zien wat een kruipend kind zoal kan tegenkomen.
- Snoeren en kabels: baby's en kleine kinderen trekken aan een snoer, met het risico dat dat net niet helemaal los gaat. Of de stekker komt los uit het stopcontact, en er blijkt geen beschermend plaatje voor te zitten.
- Tafelkleden: een kind trekt zich op, en als er een koffie of thee op staat, krijgt het de hete vloeistof over zich heen.
- Strijkplank: uw kind kan zich aan de strijkplank of aan het snoer van het hete strijkijzer omhoog trekken, met alle risico's van dien.
- Medicijnen: paracetamol is voor kleine kinderen erg gevaarlijk! De handtas van oma met hartmedicatie in een mooi doosje – levensgevaarlijk.
- Asbakken: 1 sigarettenpeuk kan voor een kind onder de 1 jaar dodelijk zijn.
- Vloeistoffen: Schoonmaakmiddelen, en met name vaatwastabletten zijn in een gootsteenkastje veel te makkelijk bereikbaar en kunnen grote schade aanrichten. Hetzelfde geldt voor lampenolie en andere oliehoudende vloeistoffen.
Wat kunt u doen als het ondanks alle voorzorg toch fout gaat?
Bij verbranding: eerst koelen!! Niet in paniek raken, eerst minstens 10 minuten onder een net niet ijskoude douche (iets kouder dan handwarm water). Kleding laten zitten, niet verwijderen omdat je anders de huid kunt meetrekken bij ernstige verbranding. Pas na of tijdens het koelen de dokter bellen.
Bij inname van giftige stoffen (schoonmaakmiddel, vaatwastablet etc): Laten drinken om te verdunnen. Bij vloeistof waar olie in zit: niet laten drinken. Huisarts of 112 bellen; de huisarts belt vervolgens met het nationaal vergiftigingscentrum. U krijgt hoe dan ook de volgende vragen gesteld:
Wat is er ingeslikt?
Hoe lang is het geleden?
Hoe zwaar is het kind?
Zorg dat u de antwoorden op deze vragen klaar hebt. Vervolgens krijgt u instructie wat u verder kunt doen.
Infectieziekten
Er zijn 8 kinderziektes, en voor een deel daarvan worden de meeste kinderen ingeënt, tenzij de ouders daar vanwege hun religie bezwaren tegen hebben.
1; Mazelen – komt alleen nog voor bij niet-ingeënte kinderen.
2; Roodvonk (keelontsteking met koorts en rode uitslag op de borst): gaat na 10 dagen vanzelf over.
3; Rode hond – komt alleen voor bij niet-gevaccineerden. Bij zwangere vrouwen gevaarlijk voor de ongeboren baby.
4; ziekte van Filatov-Dukes (virusziekte die vanzelf over gaat).
5; Vijfde ziekte: 10 tot 14 dagen ziek in golven; koorts, bij aanraking wordt de huid rood; twee uur later is dat weg. Je krijgt de 5e ziekte slechts eenmaal in je leven, daarna ben je immuun.
6; Zesde ziekte: 3 dagen hoge koorts zonder echt ziek te zijn, dan daling temperatuur en uitslag. Ook de 6e ziekte krijg je maar een keer in je leven.
7; de bof; komt alleen voor bij niet-gevaccineerden, en kan voor jongens ontsteking van de testikels tot gevolg hebben.
8; Waterpokken – de meest onschuldige virusziekte in Nederland.
9; Kinkhoest; een tijd lang is de dosering van de vaccinatie te laag geweest, waardoor kinkhoest toch weer opkwam. Inmiddels is de dosering aangepast en komt kinkhoest eigenlijk alleen nog voor bij niet-gevaccineerden. Het is een heel nare ziekte omdat het hoesten (vooral 's nachts) zo heftig is dat de ademhaling kan stilvallen. Zorg dat een kind dan in stabiele zijligging ligt zodat de luchtweg vrij is. Kinkhoest is een bacteriële infectie die bij niet-gevaccineerden te behandelen is met antibiotica.
In Nederland worden de meeste kinderen gevaccineerd: DKTP (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio), BMR (bof, mazelen, rode hond).
Tetanus: de vaccinatie is na 10 jaar uitgewerkt en wordt dan alleen nog toegediend bij dierenbeten (voornamelijk die van een kat) en wonden die gehecht moeten worden. Tetanus treedt niet op bij een wond waar zuurstof bij kan (schaafwonden).
Wat te doen bij een kind met koorts?
Kijken hoe het kind eraan toe is. Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam om een infectie de baas te worden. Die reactie verhoogt de afweer, daarom is het niet goed om koorts altijd te onderdrukken. Alleen bij langdurige koorts, of wanneer een kind zo ziek is dat het niet meer drinkt en veel transpireert, kun je paracetamol geven.
Wat te doen bij een kind met een koortsstuip?
Een koortsstuip komt voor als de temperatuur van het lichaam ineens snel stijgt. Het is een epileptische aanval, waarbij het kind blauw kan worden en niet meer ademt. Zorg voor een stabiele zijligging zodat de luchtweg vrij is. Als je paracetamol geeft, blijf dat dan om de paar uur herhalen (lees de bijsluiter voor de juiste dosering!) om te voorkomen dat de temperatuur daalt en vervolgens weer snel stijgt, met risico op een nieuwe koortsstuip.
Krentenbaard
Is een zeer besmettelijke stafylokokken-infectie, waarvoor je geen immuniteit opbouwt. Het kan dus altijd terug komen. Een kind dat met een antibioticakuur behandeld wordt, mag niet naar school vanwege besmettingsgevaar. Een kind dat met zalf behandeld wordt, kan in principe wel naar school, maar overleg dat altijd met de huisarts.
Paracetamol
Paracetamol wordt gebruikt als pijnstiller en als middel om koorts te verlagen.Bij pijnbestrijding is het goed om een basis te leggen van 2 paracetamols en vervolgens een onderhoudsdosis van 1 paracetamol per keer te geven.Bij koortsverlaging geeft u 1 paracetamol per keer.Kijk altijd op de verpakking en lees de bijsluiter voor de juiste dosering. Die is afhankelijk van het gewicht van uw kind.Als uw kind braakt, kan dit de werking van de paracetamol verminderen; gebruik dan vloeistof of zetpillen.