Passend onderwijs
Passend onderwijs op De Kranepoort
Gelukkig gaat het met de meeste kinderen goed op school. Maar wat als een kind – om welke reden dan ook – meer ondersteuning nodig heeft? Dan gaat de leerkracht uiteraard in overleg met ouders, of andersom. De leerkracht en de Coördinator Leerlingen Zorg(CLZ) zullen samen met ouders op zoek gaan naar de meest passende onderwijsondersteuning, zodat een kind zich optimaal kan ontwikkelen. Dat is Passend Onderwijs.
Onze school en/in het samenwerkingsverband
Ons schoolbestuur werkt met andere schoolbesturen in de regio samen in het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Midden Holland. In het Samenwerkingsverband PO Midden-Holland werken 21 schoolbesturen en zo’n 90 scholen met elkaar samen om bijna 19.000 leerlingen in de basisschoolleeftijd passend onderwijs te bieden. De scholen staan in de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen, in een deel van Zuidplas en in een deel van Alphen aan den Rijn (de kern Boskoop).
Passend onderwijs: hoe en wat?
Ieder kind een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Dat is het doel van passend onderwijs. Scholen hebben daarom een zorgplicht voor kinderen die extra ondersteuning behoeven. Dat betekent dat als ouders hun kind aanmelden bij de school van hun keuze, die school de taak heeft het kind een passende onderwijsplek te bieden – op de eigen school, of op een andere school in het reguliere onderwijs of in het speciaal basisonderwijs. Scholen en hun besturen werken daarom samen in een samenwerkingsverband. Hoe het Samen Werkings Verband(SWV) wil werken aan passend onderwijs staat beschreven in het Ondersteuningsplan.
Is een kind bij ons niet op zijn/haar plek, dan is er speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs dat passend onderwijs kan bieden. Hiervoor is een zogenoemde Toe Laatbaarheids Verklaring (TLV) nodig, dat via ons het samenwerkingsverband kan worden afgegeven. Vinden u, wij en de deskundigen uit onze stichting plaatsing in het speciaal basisonderwijs voor uw kind nodig en zijn we het hierover eens dan vragen we een toelaatbaarheidsverklaring aan het onafhankelijke deskundigencommissie advies van het samenwerkingsverband. Zij toetst of het advies op de juiste wijze tot stand is gekomen. Is dat zo, dan wordt het advies overgenomen.
Schoolondersteuningsteam
De Kranepoort werkt met een School Ondersteunings Team (SOT). Daarin zitten de leerkracht en de coördinator leerlingenzorg, de (school)maatschappelijkwerker, de jeugdarts, een orthopedagoge en een directielid. Heeft een kind extra ondersteuning nodig, dan kan dit ondersteuningsteam adviseren over ‘zorg op maat’: een passend onderwijsaanbod met de juiste begeleiding. Wij nodigen u, als ouder van uw kind, altijd uit bij de bespreking van uw zoon/dochter door het SOT.
Kindkans
Alle scholen die deel uitmaken van Stichting Onderwijs Primair werken met het online leerlingadministratieprogramma Kindkans.
Met dit programma beschikken we over een instrument om, als dat nodig is, gegevens uit te wisselen tussen school en stichting. We kunnen hiermee extra ondersteuning en toelaatbaarheidsverklaringen, die noodzakelijk zijn voor inschrijving in het speciaal (basis)onderwijs, aanvragen.
Het programma is beschermd met inloggegevens en wachtwoorden en kan slechts door een zeer beperkt aantal mensen in de school worden ingezien. Met de inschrijving van uw kind op onze school heeft u automatisch toestemming gegeven om gegevens over uw kind uit te wisselen binnen onze school.
Schoolondersteuningsprofiel
In het schoolondersteuningsprofiel van De Kranepoort geven wij een beeld van de mogelijkheden, grenzen en ambities die wij hebben als het gaat om het bieden van passend onderwijs aan leerlingen met specifieke (extra of aanvullende) onderwijsbehoeften. Dit betreft zowel de kinderen die extra ondersteuning nodig hebben om de lesstof tot zich te nemen als de kinderen die meer aankunnen en extra uitdaging nodig hebben.
Uit het document blijkt of de school voldoet aan de basisondersteuning die door het schoolbestuur en het samenwerkingsverband is vastgesteld. Bovendien wordt, wanneer dit aan de orde is, aangegeven voor welke leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften de school de juiste zorg kan bieden.
Het schoolondersteuningsprofiel geeft ook de ambities van het team weer. Deze ambities staan geformuleerd in concrete doelen. Dit plan dient ieder schooljaar geactualiseerd te worden. Wij houden u hiervan op de hoogte.
Ouders (en leerkrachten) denken mee
Ouders en personeelsleden van alle scholen die deel uitmaken van het SWV zijn vertegenwoordigd in de Ondersteuningsplanraad (OPR). De OPR moet instemmen met het Ondersteuningsplan en is gesprekspartner van het bestuur van het SWV.
Meer informatie op: https://swv-po-mh.nl/voor-mijn-kind/opr
Wetgeving en zorgplicht
De Wet Passend Onderwijs is sinds 1 augustus 2014 van kracht. Daarmee hebben schoolbesturen zorgplicht gekregen. Scholen zijn verantwoordelijk voor het vinden van een passende onderwijsplek voor ieder kind dat wordt aangemeld. Dat kan op de eigen school zijn of op een andere school. Om dit goed te regelen werken regulier en speciaal (basis)onderwijs samen in het SWV. Samen zorgen de schoolbesturen ervoor dat voor ieder kind een passende onderwijsplek is. Alleen voor zéér specialistische onderwijsondersteuning kan het zijn dat een kind niet in onze regio terecht kan.
Meer over de wet vindt u op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs